Nakon skidanja aparata - retencija

Razdoblje od 10 do 12 mjeseci nakon skidanja aparata nazivamo razdobljem retencije,  tijekom kojeg se uspostavlja stabilnost zuba. U tom se razdoblju koštano tkivo oko zuba mineralizira i zubi se navikavaju na nove sile koje provode jezik, usne ili obrazi, a koje ih također mogu pomaknuti. Tijekom razdoblja retencije potrebno je nositi takozvane retencijske aparatiće, a duljina terapije ovisi o starosti pacijenta te utvrđenoj anomaliji.


Mobilni retainer ili udlaga

Nakon skidanja fiksnog aparatića uzima se otisak zuba te se na temelju njega izrađuje posebna udlaga, izrađena od prozirnog plastičnog materijala. Pacijent dobiva retainer najkasnije 24 sata nakon skidanja aparata te ga koristi prema uputama ortodonta.

S udlagama je zabranjeno jesti, održavaju se četkanjem s pastom za zube, a kada se ne koriste potrebno ih pohraniti u originalnu ambalažu.

Fiksni retainer

Fiksni se retaineri apliciraju neposredno prije skidanja fiksnih aparatića i to lijepljenjem na unutarnju stranu prednjih zuba. Sastoji se od tanke žice koja se kompozitnim materijalom pričvršćuje za zube. Najčešće se postavlja u donjoj čeljusti, koja je podložnija recidivu te je na ovaj način smetnja kod zagriza manja, dok se kod gornje čeljusti postavlja iznimno, pazeći da ne smeta kod zagriza. Takozvani 3-3 retaineri sprječavaju kompresiju segmenta između očnjaka i pomažu u zadržavanju položaja sjekutića.

Fiksni se retaineri češće koriste kod odraslih, kod kompresije sjekutići ili ukoliko su terapijom zatvoreni razmaci između zuba. Ova se vrsta retainera koristi samo u pojedinim slučajevima, odnosno nije obavezan za sve pacijente, a kao i u slučaju fiksnih aparatića tijekom nošenja retainera oralna higijena je ponešto otežana i treba joj posvetiti posebnu pažnju.


Zašto odabrati Riviera Dent?

icona esperienza

Iskustvo

Naš tim posjeduje preko 25 godina iskustva u dentalnoj medicini

icona garanzia

Garancija

Dajemo garanciju na sve dentalne tretmane uz uvjet redovnih kontrola

icona qualita

Kvaliteta

Koristimo isključivo najkvalitetnije materijale

icona convenienza

Pristupačnost

Pristupačne cijene svih dentalnih tretmana

Zatraži neobvezujuću ponudu