Oštećenost zubne cakline - prevencija i liječenje

Što je zubna caklina?

Vanjski sloj zuba koji prekriva dentin nazivamo zubnom caklinom. Riječ je o gotovo prozirnom mineralnom tkivu izrazite tvrdoće, ali podložnom pucanju te kemijskim utjecajima. Kako caklina štiti ostatak zubnog tkiva od oštećenja, potrebno je obratiti pažnju na njeno stanje i pokušati izbjeći situacije koje mogu dovesti do oštećenja cakline.   

Oštećenje cakline

Najčešći su razlozi oštećenja ili erozije zubne cakline bruksizam, odnosno škripanje zubima te učestala konzumacija kisele i slatke hrane ili pića, a mogu joj pridonijeti i smetnje u probavi, oslabjela proizvodnja sline te pojedini lijekovi. Manja oštećenja cakline koja ne dopiru do dentina ne bi trebala zabrinjavati, no progresivna erozija, koja s vremenom sve više izlaže dentin zahtjeva liječničku pomoć.

Jedan od prvih simptoma oštećenja cakline povećana je osjetljivost zuba, potom se javljaju promjene u boji, u obliku zuba i gubitku čvrstoće koji može dovesti do pucanja. Prije no što se to dogodi, a ukoliko vaš liječnik primijeti neki od navedenih simptoma, pokušajte izbjegavati navike koje mogu dodatno pogoršati stanje, a redovitim kontrolama pratite razvoj situacije. Jedno od rješenja koja se koriste kod erozije cakline je prekrivanje zahvaćenog mjesta kompozitnom smjesom, sličnom kao kod ispuna. Ukoliko situacija znatno uznapreduje moguće je postaviti krunice koje će nadomjestiti nedostatak zubnoga tkiva.

Međutim, s obzirom da se caklina ne može prirodno regenerirati, a njeno slabljenje obično zahvaća sve zube, ipak je ove smetnje koje vrlo često ovise o lošim navikama, bolje spriječiti nego liječiti.

Zatraži neobvezujuću ponudu