Search
Close this search box.

Umnjaci – moguće komplikacije kod izbijanja trećih kutnjaka

Umnjaci

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Umnjaci ili treći kutnjaci, odnosno “osmice”, posljednji su zubi koji izbijaju, često u kasnim tinejđerskim ili ranim dvadesetim godinama, dok kod nekih ljudi ovi zubi ne postoje ili su prisutni u manjem odnosno većem broju. Riječ je o zubima koji su ostatak iz davnih vremena, kada je njihova funkcija bila pomoć pri žvakanju tvrde i sirove hrane, no danas su oni funkcionalno nepotrebni, a zbog promjena u oblikovanju čeljusti za njih često više niti nema mjesta. 

Upravo se iz tog razloga često javljaju komplikacije kod izbijanja umnjaka, a one uključuju:

– otežano izbijanje 

– nepotpuno izbijanje ili impaktirani umnjaci

– retinirani umnjaci

Navedene se komplikacije obično javljaju zbog nedovoljnog prostora za nicanje umnjaka ili nepravilnog položaj samih zuba. Ponekad i sama građa zuba može utjecati na otežano izbijanje, a moguć je i nedostatak impulsa rasta.

Ovisno o težini situacije doktor dentalne medicine može pokušati spasiti zub tako da mu pomogne niknuti jednostavnim zahvatom zarezivanja sluznice koja ga prekriva, no u težim slučajevima zub je potrebno izvaditi. Naime, retinirani i impaktirani umnjaci mogu prouzročiti upale i ciste, a i samo otežano nicanje može izazvati bol, otekline, poteškoće kod otvaranje usta, ponekad i vrućicu te bol u drugim dijelovima glave.

Umnjaci se vade kao i ostali zubi, iako je ponekad zahvat nešto kompliciraniji zbog njihovog položaja duboko u čeljusti i eventualnih prisutnih komplikacija. Zahvat se obično provodi pod lokalnom anestezijom. Zub nije potrebno nadomjestiti jer je on funkcionalno suvišan, a nastali prostor neće utjecati na položaj drugih zuba.

Post-operativni oporavak individualan je, a nerijetko se javljaju bol i oteklina okolnoga područja, pa je moguće pacijentu pripisati analgetike i antibiotike. Ponekad se može javiti produženo ili naknadno krvarenje, o čemu je potrebno obavijestiti doktora dentalne medicine. 

Važno je pridržavati se uputa doktora dentalne medicine i oralnog kirurga i tretirani ranu tek po stvaranju ugruška, nakon čega se primjenjuje antiseptik.Zatraži ponudu

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Riviera