Što je bruksizam i kako se liječi?

Bruksizam je jedna od onih smetnji koje na prvi pogled ne djeluju previše opasno za zube, no u stvari bruksizam nam može znatno oštetiti zube, katkad nepovratno. Zbog toga je dobro znati o čemu se točno radi kako bismo mogli reagirati na vrijeme.

Kako prepoznati bruksizam?

Bruksizmom se smatra nesvjesno škrgutanje zubima i pretjerano stiskanje čeljusti, a javlja se uglavnom tijekom sna, pa često prolazi neprimjećeno. Ipak, može se prepoznati i kroz nekoliko drugih simptoma:

  •     Bol u čeljusnom zglobu i bolni mišići lica
  •     Glavobolja
  •     Bol u vratu
  •     Jutarnji umor ili vrtoglavica
  •     Smetnje sna
  •     Bol u ušima
  •     Osjetljivost zuba

Vaš doktor dentalne medicine uočit će bruksizam i bez informacije o navedenim simptomima, i to uvidom u stanje površine zuba jer bruksizam oštećuje zube počevši od cakline. Naime, kada se škrguće ili škripi zubima oni se međusobno dodiruju i dolazi do pojačanog trenja koje uništava caklinu, katkad sve do dentina. Dugoročno se mogu pojaviti i lomovi, pa ukoliko izostane brza reakcija postoji mogućnost gubitka zuba. Osim toga, bruksizam ne obuhvaća samo jedan zub, već zahvaća veći dio čeljusti.

Zašto dolazi do bruksizma?

Dva su osnovna razloga zbog kojih se javlja bruksizam: psihološki i fiziološki. U prvom je slučaju riječ o stresu, anksioznosti ili napetosti dok je u drugom slučaju osnovni razlog neispravan zagriz. Naime, posljedice stresa ne manifestiraju se samo na naše raspoloženje i odnos s okolinom, već možemo reagirati i s nizom nehotičnih reakcija u koje ubrajamo i bruksizam. Kod djece se bruksizam može javiti u trenutku miješane denticije i najčešće se brzo povlači bez potrebe za ikakvom terapijom.

Što učiniti ukoliko sumnjate na bruksizam?

Ukoliko je vaš doktor dentalne medicine uočio simptome bruksizma odmah će vam predložiti moguća rješenja, a ukoliko sami sumnjate na ovu smetnju svakako se savjetujte s vašim liječnikom.

Uobičajena je praksa korištenje čvrste udlage izrađene po mjeri, koja štiti zube od trenja koje nastaje tijekom škrgutanja i smanjuje mišićne kontrakcije koje uzrokuju pomake čeljusti. Uglavnom se ne preporučaju standardizirane udlage koje je moguće kupiti u ljekarnama, posebice ako je bruksizam uzrokovan neispravnim zagrizom.

Danas su dostupni i električni uređaji koji kontroliraju pokrete mišića i potiču njihovo opuštanje; oni s vremenom mogu smanjiti, a katkad i posve iskorijeniti ovu smetnju.


Zatraži neobvezujuću ponudu