Oblikovanjem zubnog mesa do zdravih zuba i savršenog osmjeha

Pojedini zahvati dentalne medicine provode se ne samo kako bi se popravilo zdravlje zuba i okolnoga tkiva, već i kako bi se riješili estetski problemi koji kod pacijenta mogu uzrokovati nesigurnost i nezadovoljstvo. Takav je zahvat preoblikovanja zubnog mesa u slučaju kada je ono nepravilno oblikovano ili kada prekriva preveliki dio zuba, odnosno kod takozvanog gummy smile-a.

Riječ je o zahvatima gingivektomije ili gingivoplastike kojima se korigira linija desni kako bi se ona podigla ili ispravila. U slučajevima kada linija desni nije istovjetna na svim zubima ovim se zahvatom ona ujednačava, dok se u slučaju kada je preniska, uklanjanjem zubnog mesa linija podiže i zubi se vizualno produžuju. U oba je slučaja krajnji cilj estetika osmjeha. Ipak, ove se metode mogu koristiti i kod bolesti parodonta, odnosno kod uznapredovale upale zubnog mesa, kada se stvaraju džepovi između zuba i desni što može dovesti do infekcije i daljnje upale parodontnoga tkiva. U tom se slučaju zahvatom gingivektomije uklanja upaljeno tkivo i pospješuje oporavak desni.

Tijek tretmana

Prije gingivektomije obično se pristupa čišćenju zubnog kamenca, a potom se linija desni korigira klasičnim kirurškim metodama ili laserom, uz primjenu lokalne anestezije. U većini slučajeva postupak traje tek nekoliko minuta, no to ovisi o opsegu zahvaćenog zubnog mesa.

Nakon zahvata moguće je koristiti lijek za ublažavanje bolova, a preporuča se ispiranje usta primjerenim tekućinama te korištenje gelova za brže zacjeljenje tkiva.

Zatraži neobvezujuću ponudu