Search
Close this search box.

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Naglašen ili loš zadah vrlo je česta, a i primjetna pojava, čiji su uzroci povezani uz cijeli niz smetnji povezanih uz usnu šupljinu. Najčešće je ipak riječ o prolaznim pojavama, koje ne utječu znatno na opće stanje organizma i na samopouzdanje pacijenta. Ipak, potrebno je razlikovati povremene i dugotrajne smetnje te pratiti ovu pojavu ukoliko se ona protegne na duže razdoblje.

Nastanak lošeg zadaha povezan je s razinom bakterija koje oslobađaju sumporne spojeve unutar usne šupljine. Tako se vrlo često loš zadah pojavljuje ujutro, odmah po buđenju, a u ovom je slučaju njegov uzrok isušenost usne šupljine uslijed slabe proizvodnje sline. Naime, upravo slina pomaže u kontroliranju bakterijske razine stoga noću, ali i kod pojedinih oboljenja, slabija proizvodnja sline može uzrokovati loš zadah. Još jedan primjer kratkotrajnog lošeg zadaha povezuje se s konzumiranjem pojedinih vrsta hrane, kao što je svima dobro poznati češnjak, s pušenjem, uzimanjem nekih lijekova i slično. Dugotrajnu pojavu lošijeg zadaha mogu uzrokovati različita stanja i bolesti probavnog ili dišnog sustava, kao što su gastritis ili upala sinusa, pa se u tom slučaju svakako preporuča liječnička kontrola.

Ipak, među najčešćim razlozima pojave lošeg zadaha smještaju se zubni plak i kamenac, koji pospješuju aktivnosti bakterija prirodno prisutnih u ustima i koje, razgrađujući sitne ostatke hrane, dovode do nastanka lošeg mirisa.

Upravo zbog toga, prvi korak u suzbijanju lošeg zadaha jest održavanje dobre higijene usne šupljine. Kod kuće se to odnosi na četkanje, korištenje zubnog konca i ispiranje vodicom za usta, a kada to nije moguće preporuča se žvakanje žvakaća bez šećera. Osim toga, redovito čišćenje zubnog kamenca i česte kontrole zdravlja zubnog mesa mogu prevenirati nastanak lošeg zadaha, jer pojedini parodontalni problemi mogu također utjecati na njegovu pojavu. Svakako se preporuča smanjenje konzumacije začinjene hrane, duhanskih proizvoda te pojedinih pića.

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Riviera