Kiretaža zuba

Kiretaža zuba je minimalno bolni parodontološki postupak kojim se otklanja nakupljeni plak koji se stvara na površini zuba, a ispod površine zubnog mesa. Jednostavnije rečeno, kiretaža zuba je struganje i poliranje korijena zuba. Razlikujemo dva tipa kiretaže zuba.

Gingivalna kiretaža ili kiretaža desni – uklanjanje upaljenog i vezivnog tkiva bočno od parodontalnog džepa kako nazivamo prostor između zuba i kosti.

Subgingivalna kiretaža – uklanjanje tkiva parodontalnog džepa i tkiva koje je iznad njega, sve do kraja alveolarne kosti.

Kao posljedica nakupljenog plaka, među zubima i ispod površine zubnog mesa stvara se zubni kamenac. Zubni kamenac pogodno je tlo za razmnožavanje bakterija koje vode do upala, gubitka koštane mase i u konačnici do gubitka zuba.

Kiretaža zuba najčešće se koristi kod liječenja parodontoze, upala i infekcije desni. Koristi se i u kombinaciji s drugim parodontološkim zahvatima i postupcima ili u slučaju kroničnih parodontalnih infekcija.

Kako se izvodi kiretaža zuba? Kiretaža zuba izvodi se na pojedinačnom zubu ili po kvadrantima ako je zahvaćeno veće područje. Načini izvođenja su mehaničko struganje ili laser terapija premda se često koristi kombinacija oba postupka. Kiretaža ne uklanja u potpunosti uzroke parodontoloških infekcija u pravilu se prije izvodi struganje i poliranje korijena zuba. Pacijent prije postupka dobiva lokalnu anesteziju kako bi postupak bio što bezbolniji.

Zatraži neobvezujuću ponudu