Apikotomija

Apikotomija je oralno kirurški zahvat kojim se ukljanja vrh korijena zuba (lat. apex) zajedno s upalnim procesom koji se nalazi na njemu.

Izvodi se pod lokalnom anestezijom te je bezbolan,oporavak je kratak uz anelgetike i antibiotike.

Upala živca zuba se prvenstveno liječi vađenjem živca ,čiščenjem i širenjem kanala te punjenjem istih odgovarajučim  inertnim materijalom te se zapečati otvor koji vodi u korijenske kanale.

Čiščenje korijenskih kanala zuba je ponekad otežano ili onemogučeno zbog uskih i/ili zakrivljenih kanala.

Kod neuspjelog liječenja zuba prvo se ponovno ponavlja gore navedeni postupak odnosno radi se takozvana revizija punjenja, međutim često upala već zahvati tkivo oko vrha korjena te se kao krajnja opcija za pokušaj spašavanja zuba pacijentu predlaže apikotomija.

Apikotomija se izvodi i kako bi se odstranile ciste,granulomi i drugi patološki procesi  koji se nalaze u i oko vrha korjena te se ne mogu izliječiti na drugi način.

Kako se izvodi

-napravi se rez na gingivi (zubnom mesu) te se ista podigne u području korijena zuba ,ukljanja se mali dio kosti te vrh korijena zuba i mehanički se čisti nastali proces

-ukoliko je potrebno odnosno ako je defetkt kosti velik stavlja se umjetna kost te membrana


Apikotomija se najčesče izvodi kod prednjih zubi  te na dostupnim korjenjima stražnjih zuba, ne preporučuje kod zubi s vrlo kratkim korijenom i kod pomičnih zuba .

Bitan faktor kod odlučivanja je i broj korijena zuba o kojem se radi,naime što je manji broj korijena to su i šanse za uspijeh veće.

Zatraži neobvezujuću ponudu